Podrška konjarstvu Republike Srpske


Erbez Consulting je nedavno učestvovao u veoma zanimljivom projektu. Riječ je o podršci međunarodnoj inicjativi upisa Tradcije uzgoja lipicanske rase konja na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine (NMK). Ovaj put podrška od Pošta Srpske, kroz štampanje posebne serije markica na kojima je predstavljen krasni lipcanski konj. Tradicija uzgoja ove rase konja se već nalazi na listi NMK Republike Srpske.

Hvala mnogo našem priajtelju Vladimiru Đukanoviću koji nas je pozvao da budemo dio ovog projekta. 

Spoj kulture i poljoprivrede predstavlja Lipicansaka rasa konja. Rasa je rezultat je dugotrajne i sistemske selekcije u pravcu plemenitosti i gracioznosti i nastala je 1580 godine u Lipici u Sloveniji. Tadašnjoj austrougarskoj. Danas se u Republici Srpskoj uzgojem lipicanske rase konja pored ergele “Vučijak” bave i registrovani uzgajivači, konjički klubovi i jedna privatna ergela koji su zajedno okupljeni u nedavno osnovano Udruženje uzgajivača Lipicanca.  

Kada su u pitanju državne ergele na kojima se uzgajaju lipicanci, one danas postoje u: Austriji (Piber), Mađarskoj (Szilvasvarad), Sloveniji (Lipica), Slovačkoj (Topolcianky), Italiji (Monterotondo), Rumuniji (Fagaras), Hrvatskoj (Lipik i Đakovo), Bosni i Hercegovini (Vučijak) i Srbiji (Karađorđevo). Zajedno sa ovim Ergelama uzgajivači iz Republike Srpske su ušli u proces nominacije za ulazak na listu Nematerijalne kulturne baštine UNESCO u vezi tradcije uzgoja ovog konja.
Nadamo se pozitivnoj odluci UNESCO. 
Objavljeno  02.06.2022.